Bingospel säkrare på nätet

Bingo är ett spel som är väldigt folkligt och populärt i många olika åldrar. Genom tiderna har det fungerat som ett väldigt socialt spel, och det har till och med resulterat i tv-programmet BingoLotto som sänts i över 25 år. Programmet har bänkat familjer och folk i alla åldrar på regelbundna tider, och de populära programledarna har charmat folket och vaggat in dem i en trygg och familjär känsla. Men trots den uppstyrda formen av bingo har det visat sig att små misstag kan få stora konsekvenser.

Den traditionella bingon

Många kopplar ihop BingoLotto med pensionärer, och onekligen är det flest pensionärer som trofast tittar på varje sändning och outtröttligt köper lotter på stan inför programmen. Generationerna under dagens pensionärer spelar snarare bingo online, som hos till exempel https://se.balletbingo.com/content/balletbingo/sv.html. Men pensionärerna fortsätter med det traditionella bingospelet. Kanske hoppas de vinna någon liten slant eller någon liten pryl, men oftast spelar man därför att det inger en känsla av gemenskap och trygghet. Därför är det extra tråkigt om det blir missförstånd och misstag i programsändningen.

208696-winning-game-card (1)

Kan få förödande konsekvenser

Ett exempel på vad som kan gå snett är en händelse som utspelade sig för några år sedan. Lotta Engberg var då programledare och skulle dra numren på en vinstlott, och fel siffra lästes upp och visades i tv-rutan. Det sista numret verkade först vara 58, men enligt BingLottos marknadschef var det bara ett tekniskt fel och rätt siffra var egentligen 53, skriver Arbetarbladet. En av de pensionärer som satt framför teven och trodde att han vunnit 200 000 kronor var Stig från Hofors. När Lotta Engberg sedan tystnade och ändrade sista numret blev han alltså snuvad på sina 200 000 kronor. Liknande situation uppstod för Risto från Borås som är en trogen bingospelare. Han trodde att han vunnit 250 000 kronor och blev så arg och besviken efteråt att han stämde BingoLotto, skriver Göteborgsposten. Samma sak hände Eva från landskrona som också skulle ha vunnit en kvarts miljon, enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad. Men enligt lotterilagen är det den officiella dragningslistan som gäller, vilket innebär att BingoLotto var tvungna att ändra numret enligt lag.

En liknande händelse inträffade i BingoLotto då 96-åriga Ebba från Stockholm skulle välja en nyckel till en skattkista med vinstpengar i under direktsändning. Programledaren provade nyckeln i låset till skattkistan men hävdade att det var fel nyckel. Men efter en liten stund såg man i tv-rutan att låset visst hade öppnats. BingoLotto hävdade då att det inte alls var någon vinst eftersom hon helt enkelt inte valt vinstnyckeln, och det faktum att låset faktiskt hade gått upp hade ingen betydelse i sammanhanget.

Säkrare med datorer som lottar

Framtidens pensionärer kommer troligtvis inte sitta och spela på BingoLotto, utan de kommer fortsätta med onlinebingo eftersom det är det nya sättet att spela. Dels är det mycket smidigare eftersom man själv kan bestämma när och hur man vill spela, dels är det ett säkrare system där datorn slumpar. Det gör att missförstånden inte kan uppstå på det sättet som de kan göra i BingoLotto. Förhoppningsvis kommer man alltså inte kunna skylla på själva spelet om man förlorar en massa pengar, utan man får ta eget ansvar och inse att det bara är en själv som kan styra hur man spelar.102597-online-in-the-kitchen