Vann 1,5 miljoner – trodde det var fake

Om turen hamnade hos dig, hade du också trott det var på låtsas? Som vanligt när någon vinner Lotteridragningen hörde Svenska Spel av sig för att berätta till 70-åringen i Gagnef att han hade blivit rik. Hans svar var att han skulle rätta själv, eftersom han inte trodde på den som ringde.

Det är inte konstigt att intresset för casino är så stort när man får höra att miljontals kronor delats ut ännu en gång. Inte mindre intressant blir det när internet är proppfullt av exempel på alla dessa människor som inte kan tro sina ögon över att ha vunnit en stor summa pengar. En 70-årig pensionär i Gagnef trodde inte sina öron när Svenska Spel skulle tillkännage hans vinst. Han svarade med att han tänkte rätta raderna själv för att kontrollera att vinsten verkligen stämde.

Sedan ringde han upp nästa dag, berättade att han kontrollräknat och medgav att det var rätt.

Storvinsten för bra för att vara sann

En del storvinster är för bra för att vara sanna. Från en vardag där man staplar varenda krona till att plötsligt få ett enormt överflöde. Inte är det underligt att många inte tror att det kan vara på riktigt. En del summor är så överväldigande att det är svårt att uppskatta hur mycket pengar det egentligen är. Hur låter 208 miljoner kronor på kontot?

Svenska Spel bekräftar till Aftonbladet att det är vanligt att folk misstror sådana besked. Ofta, säger personen i intervjun, krävs det en stunds övertalning för att vinnaren ska våga tro en.

Vad 70-åringen väljer att göra för sina pengar framgår inte av artikeln, men vanliga saker folk brukar vilja göra för en storvinst kan vara att köpa en lägenhet, dela vinsten med nära och kära, bli givmild till föreningar man stödjer eller varför inte en söt knytblus, en vårkappa och en kjol i krimplin – eller starta ett alternativt Nobelpris?