Vinst för staten med slopat monopol

Staten vinner på ett slopat spelmonopol, en miljardvinst till och med tack vare att man föreslår ett införande av en skatt på 18 procent som ska gå till statskassan – vilket ger ett tillskott om närmare just 1 miljard svenska kronor.

Vi säger farväl till det svenska spelmonopolet och säger hej till en reformerad spelmarknad. Snart i alla fall. Sedan 31 mars detta år finns nämligen ett nytt spelförslag som handlar om att slopa spelmonopolet till förmån för spellicenser i stället. Ett förslag som länge legat på ritningsbordet och inte blivit klart. Men nu är förslaget framlagt, och är det någon som kan känna sig nöjd med det nya förslaget så är det med största säkerhet den svenska staten. Enligt nuvarande förslag ska man nämligen införa en beskattning av spelöverskottet och denna föreslår man ska vara på 18 procent av spelöverskottet, vilket är mittemellan vad andra stater har valt för siffra på sin beskattning. Det kommer ge staten ett tillskott i statskassan på närmare en miljard kronor, och det är inte en liten slant precis.

”Enligt Mathias Lundbergs uträkning kommer statens skatteintäkter från utländska nätspelsbolag uppgå till 1 miljard kronor, med en skatt på 18 procent.” läs mer här.

Den största vinnaren kommer dock fortfarande att bli konsumenten, spelaren, som kommer att få en tryggare plats att spela casino på tack vare ett starkare konsumentskydd som införs. Likaså kommer oseriösa aktörer att motas bort från marknaden på ett mer effektivt sätt än förr tack vare de nya reglerna som ska införas. Men ett fullskaligt utbytt spelmonopol till förmån för licenser är ännu en bit bort – men nu är det i alla fall på gång på allvar!